Project "Wild in je Achtertuin"

Heb je dat ook wel eens, dat je een gat in je tuin ziet en je afvraagt of het een holletje is? En wat daar dan woont? Of dat je aan uitgewaaierd blad ziet dat er een gast is geweest, maar niet weet welke? En dat hij zelfs nog poepjes of haar heeft achtergelaten, wat je niet weet te determineren, maar het je wel heel nieuwsgierig maakt? Dan is een cameraval iets voor jou!

Tel ze met een wildcamera!

Met het project 'Wild in je Achtertuin' willen we in zoveel mogelijk tuinen wildcamera’s plaatsen, die zichtbaar maken welke bijzondere bezoekers er in die tuinen leven. Een wildcamera of cameraval maakt foto’s van alles wat beweegt. Denk aan egels, hazen, wezels of misschien zelfs vossen. Wildlife fotograferen in jouw eigen achtertuin dus! Je leert zo niet alleen bij over welke dieren er leven in je tuin, maar je leert ook hoe je je tuin (nog) aantrekkelijker kan maken voor deze soorten. Want je kunt de dieren natuurlijk ook een handje gaan helpen. Je kunt bijvoorbeeld een doorgang in de schutting maken, door bladerhoekjes te koesteren of door drinkwater aan te bieden. Fijn voor soorten als egels, marters en eekhoorns. Tel jij dus met ons mee? Wij stellen eventueel de camera ter beschikking.

Waarom tellen met de wildcamera?

Wageningen Universiteit en de Zoogdiervereniging zijn benieuwd waar zoogdieren zoals egels, marters en eekhoorns uithangen. Want, steeds meer dieren zoeken de stad op en maken gebruik van groen in voor- en achtertuinen. Door gegevens van stads- en dorpsbewoners (jou!) op te halen met de wildcamera, krijgen wetenschappers zicht op waar de dieren zich bevinden. Fijn voor de wetenschap, maar ook heel fijn voor de zoogdieren. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat meer dieren een goed onderkomen kunnen vinden in de stad.

Wat heb je nodig?

  • Je beschikt over een tuin waar de camera vier weken kan worden neergezet
  • Je beschikt over een computer om beelden mee te kunnen verzenden en om ze mee uit te lezen

We zoeken zowel deelnemers als vrijwilligers

  • Ben je in het bezit van een tuin en lijkt het je leuk om te ontdekken wat er in jouw tuin leeft? Meld je dan aan als deelnemer via het deelnemersformulier via deze link. Daarna ontvang je automatisch alle instructies over het project.
  • Wil je helpen met de begeleiding van deelnemers en de verwerking van hun beeldmateriaal in een dataverwerkingssysteem? Binnenkort kun je je hiervoor aanmelden als vrijwilliger.

 

 

Wild in je Achtertuin is een samenwerking van:

logos

 Wild in je Achtertuin wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds