Wie zijn wij?

Wij zijn Wildlife Monitoring Solutions. We zijn een website en webshop met heel veel informatie over het gebruik van cameravallen. We leveren een uitgebreid scala aan kwalitatief hoogwaardige en betrouwbare cameravallen. Van alle cameravallen in ons assortiment zijn wij officieel dealer of zelfs internationaal importeur en distributeur (van Browning Trail Cameras, red.). Dit laatste betekent dat wij exclusief leverancier van Browning in Nederland zijn, en dat wij ook het aanspreekpunt zijn voor andere bedrijven in de Benelux die dealer van Browning willen worden. Het dealerschap loopt dan ook via ons. Wildlife Monitoring Solutions is tot leven gekomen op 7 maart 2011 en sindsdien hebben we ons ontwikkeld tot dé specialist in Nederland op het gebied van cameravallen. Maar daarmee is ons doel nog niet bereikt, we willen namelijk dé specialist van Europa worden! Wij willen de plek zijn waar iedereen terecht kan met vragen over de verschillende merken, modellen, en uitvoeringen, maar ook over de juiste manier van plaatsing, het beste model voor een specifieke toepassing, en advies rondom de aanschaf. 

Over de eigenaar
Wildlife Monitoring Solutions is een eenmanszaak en wordt gerund door Lennart Suselbeek. Lennart is naast zijn werk voor Wildlife Monitoring Solutions ook werkzaam als PhD Programma Coördinator bij de onderzoekschool PE&RC van Wageningen Universiteit. Hij is daar verantwoordelijk voor het opzetten en op peil houden van een uitdagend en tailor-made trainingsprogramma voor promovendi die werkzaam zijn in de ecologie. Dagelijks betekent dit dat Lennart cursussen en trainingen op PhD niveau organiseert en coördineert, en het proces van promoveren faciliteert. Voordat hij bij PE&RC ging werken heeft hij zelf een promotieonderzoek gedaan naar de interactie tussen muizen, eiken, en wilde zwijnen en was hij met name geïnteresseerd in de rol die muizen spelen als zaadverspreider voor de eik (tijdens het aanleggen van hun wintervoorraad), en hoe wilde zwijnen, als fervent wroeter, deze samenwerking tussen eik en muis beïnvloeden. Als u hier meer over wilt zien of lezen, download dan hier het proefschrift van Lennart.

Lennart's passie voor cameravallen begon toen hij als onderdeel van zijn MSc opleiding naar Panama vertrok voor twee afstudeervakken. In Panama, op het onderzoekseiland Barro Colorado Island, was een groot netwerk van cameravallen (Reconyx, red.) uitgezet en werd onderzoek gedaan naar allerlei relaties tussen het tropisch bos en de dieren die daarin leefden. Ook werd onderzocht of de rijkdom aan voedsel invloed had op de aantallen dieren in delen van het gebied en of dit dan ook weer terug te zien was op de camera's (of er bijvoorbeeld veel meer foto's van een bepaalde soort gemaakt werden in gebieden waar veel voedsel te halen was). Na het afronden van deze afstudeervakken en het kennis maken met cameravallen, begon Lennart aan zijn promotieonderzoek en uiteraard zorgde hij er wel voor dat er een flink aandeel cameravalwerk in dit onderzoek zat. Zo plaatste hij gezenderde eikels in het bos en gebruikte hij cameravallen om te monitoren wie (welke muis of ander dier) en wanneer diegene de eikels weg pakte. Ook werden cameravallen opgesteld om te zien of de grote fauna in het gebied (zwijnen, reeën, herten, vossen, etc.) in vergelijkbare aantallen voorkwamen in alle deelgebieden om een eventueel effect hiervan op de zaadverspreiding te kunnen uitsluiten. Het was op het moment dat Lennart cameravallen voor dit onderzoek moest importeren vanuit Amerika dat hij zich realiseerde dat hier wellicht wel een markt in zat en dat hier wel vraag naar kon zijn. Het importeren loopt dikwijls gecompliceerd, je weet niet precies wat je moet betalen qua verzendkosten, invoerrechten, bijkomende BTW-lasten, etc. En natuurlijk zit je als klant al gauw met je handen in het haar als je cameraval het ineens niet goed meer blijkt te doen. Dan begint het hele circus opnieuw; de camera moet terug naar Amerika, er moeten weer verzendkosten betaald worden en als je pech hebt moet je over het gerepareerde of vervangende product weer opnieuw invoerrechten en BTW betalen. 

Onze ambitie
Wildlife Monitoring Solutions is hier in gedoken en heeft zich er dus op toegelegd om dé leverancier voor cameravallen in Europa te worden. Hoewel er legio merken op de markt zijn, hebben we er bewust voor gekozen om een beperkt aantal merken aan te bieden, waarmee we het gevoel hebben een groot deel van de vraag te kunnen dekken. Van professioneel wetenschappelijk onderzoek en monitoring tot puur hobbymatig in de achtertuin, we hebben voor ieder wat wils. Dat neemt niet weg dat we altijd open staan voor vernieuwingen en suggesties, dus als het merk dat u graag wilt niet bij ons in de shop verkrijgbaar is, neem dan gerust even contact met ons op, wie weet kunnen we toch iets voor u betekenen!