Veelgestelde vragen

This field can’t be left empty or at least 3 characters

Search Result

Question Found with keywords: ""

De batterijduur van de wildcamera is korter dan dat ik had verwacht. Waar zou dit aan kunnen liggen?

Omgevingstemperatuur

Er bestaan verschillende type batterijen die u in uw wildcamera kunt stoppen; o.a. Lithium batterijen, Alkaline batterijen, en Nikkel Metaal Hydride (NiMH)- en Nikkel-Zink (NiZn) oplaadbare batterijen. Deze batterijen verschillen niet alleen in de hoeveelheid spanning (Voltage) die ze leveren, maar ook in de tolerantie voor de omgevingstemperatuur. Zo bieden lithium batterijen de meeste weerstand tegen extreme temperaturen, in tegenstelling tot de Alkaline batterijen die juist de minste weerstand bieden. Bij hoge en lage temperaturen verliezen batterijen in het algemeen onnodig veel energie, waardoor ze minder lang mee gaan. Voor de meest optimale werking van een batterij ligt de omgevingstemperatuur zo rond de 15-25°C. Het is dan ook goed om hier rekening mee te houden wanneer je de wildcamera voor een langere tijd wilt gaan uitzetten.

(Zelf)ontlading
Bij gebruik van de batterijen neemt het vermogen van de batterij (Voltage en de mAH waarde) geleidelijk af. De zogenoemde ontlading. Uiteindelijk bereiken de batterijen het ‘cut-off’ punt; d.w.z. het moment waarop de wildcamera uit gaat. Dit verschilt per type batterij, waarbij ook hier weer de Lithium batterij het best uit de test komt (Lithium batterijen zijn mede om deze reden het meest populair) en een Alkaline batterij weer het slechts (zie onderstaande grafiek).

Gebruiksduur batterijen

Schematische weergave van de ontladingscurve van Lithium (donkerblauw), Alkaline (rood), NiMH (lichtblauw) en NiZn (geel) batterijen, inclusief een 'cut-off point' (stippellijn).  

Ook dient de zelfontlading van de batterij in acht te worden genomen. De zelfontlading houdt in dat batterijen in vermogen afnemen wanneer ze niet worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij de batterijen uit de kast worden gehaald en ze vervolgens halfleeg blijken te zijn. De zelfontlading van de batterij is het laagst bij een koele en droge omgeving (bijv. koelkast op 8°C). Met name de NiMH en NiZn oplaadbare batterijen staan bekend om hun hoge zelfontlading. Echter bestaan deze batterijen ook in een zogenoemde LSD (‘Low Self Discharge’ = lage zelfontlading) uitvoering, zoals onze Panasonic Eneloop batterijen.

Heeft dit geholpen?

0