Beeldresolutie

Eén van de eerste zaken die vaak in het oog springen bij het vergelijken van wildcamera’s is het aantal megapixels, met als gedachte ‘hoe meer megapixels, des te beter de beeldkwaliteit’. Fabrikanten van wildcamera’s spelen hier handig op in door het aantal megapixels te interpoleren (zie onderstaande kader) en vervolgens deze geïnterpoleerde megapixelwaardes te adverteren. De ware sensor resolutie wordt echter zelden gerapporteerd, terwijl dit in feite veel meer zegt over de beeldkwaliteit van de camera.

Een vergelijkbare marketingtruc wordt toegepast bij de videoresolutie. Tegenwoordig zijn er al wildcamera’s op de markt met een 4K Ultra HD videoresolutie. Dit klinkt heel goed, maar in werkelijkheid wordt deze resolutie slechts bereikt met een frame rate van 15 frames per seconde (fps). Dat terwijl Full HD camera’s meestal een frame rate van 30 of zelfs 60 hebben. Juist het aantal frames per seconde zegt veel over de kwaliteit van het videobeeld. Een hoger aantal megapixels of een hogere resolutie van de videobeelden staat dus niet altijd gelijk aan mooiere beelden. Het beste advies is om je mening te baseren op werkelijke beelden.

Interpolatie is het afleiden van nieuwe datapunten binnen het bereik van een verzameling bekende discrete datapunten onder aanname van een zekere relatie tussen die punten. Concreet betekent dit in het geval van wildcamera’s en megapixels dat de software in de camera probeert om van één werkelijk gemeten pixel bijvoorbeeld vier pixels te maken. De kleur van deze vier nieuwe pixels wordt bepaald op basis van de kleur van de direct omliggende gemeten pixels. Hoewel er vormen van goede interpolatie bestaan, is het een fabel dat hiermee je beeldkwaliteit vergroot wordt. Interpolatie blijft immers een bewerking van het werkelijk gemeten beeld. Sterker nog, interpolatie gaat vaak gepaard met meer digitale ruis en kleurschifting. Oók leidt het alleen maar tot meer dataopslag en batterijverbruik. 

interpolatie

 

Instelbare beeldresolutie

Bij veel wildcamera’s is de beeldresolutie voor zowel foto als video instelbaar. Door de resolutie op uw gewenste doel aan te passen gaat u efficiënt om met de batterijduur en opslagcapaciteit van uw wildcamera. Een zo’n hoog mogelijke resolutie kan namelijk overbodig zijn, bijvoorbeeld wanneer u puur de aanwezigheid van een makkelijk te onderscheiden diersoort wilt aantonen. Ook bent u zich inmiddels bewust van het feit dat een hogere beeldresolutie niet altijd resulteert in scherpere en betere foto’s (zie bovenstaande tekst). Sterker nog, een hogere beeldresolutie heeft vaak een langere sluitertijd, met als mogelijk resultaat dat een bewegend dier wat waziger op de foto komt. Een hogere beeldresolutie kan vooral handig zijn bij het waarnemen van kleine, minder goed identificeerbare diersoorten.