Batterijen, opladers, en externe voedingsbronnen

Batterijen | Een van de meest cruciale onderdelen van de wildcamera

Hoewel de batterijen vaak maar een klein onderdeel van het totaal vormen, zijn ze wél cruciaal voor het optimaal presteren van uw wildcamera. En daarom is het dus heel belangrijk om goed na te denken over het juiste type batterijen. Op deze pagina treft u ons complete assortiment aan batterijen. Dit varieert van vrij doorsnee alkaline batterijen (vaak beter bekend als 'de standaard Duracells'), tot hoge kwaliteit Energizer Ultimate Lithium batterijen, Panasonic Eneloop en Eneloop PRO oplaadbare NiMH batterijen, én ook speciale 1.6V NiZn oplaadbare batterijen voor alle wildcamera's die minder goed om kunnen gaan met standaard oplaadbare batterijen. 

Welke batterijen voor welke camera?

De meeste van onze wildcamera's werken met zogenaamde 'penlite' batterijen. Dit zijn batterijen van het formaat AA of LR6. In dat formaat bieden we dus ook het breedste assortiment batterijen aan. Echter, niet alle batterijen werken perfect in alle wildcamera's. Het lastige daarbij is ook nog eens dat wat de fabrikant soms aanraadt, lang niet altijd ook daadwerkelijk de beste keuze is. Zo raadt Bushnell bijvoorbeeld alleen alkaline of lithium batterijen aan, terwijl de Bushnell camera's het doorgaans prima doen met 'standaard' NiMH oplaadbare batterijen, en zéker ook met onze Ansmann NiZn oplaadbare batterijen. Zeker op de lange termijn is dit dus verreweg de goedkoopste en meest milieuvriendelijke keuze voor uw wildcamera. Maar wat maakt het kiezen dan lastig?

Doorgaans is het zo dat een willekeurige wildcamera die draait op AA batterijen, zo ingesteld zal zijn dat deze er vanuit gaat dat er batterijen met een voltage van 1.5 Volt ingedaan worden. Meestal zijn dit er 6, 8, of 12 per camera, vaak deels parallel en deels in serie geschakeld. Zonder daarbij te veel op de details in te gaan, komt het er op neer dat de camera zo ingesteld is dat deze perfect functioneert bij een bepaald input-voltage. voor 8 in serie geschakelde batterijen is dit dus 8 x 1.5V = 12 Volt. Afhankelijk van de configuratie van de batterijen in de camera kan het ook een 6V of 9V systeem zijn.

Nu is het zo dat standaard alkaline en lithium batterijen inderdaad netjes rond de 1.5V zitten als ze vol zijn (lithium doorgaans zelfs nog wat hoger). Echter, standaard oplaadbare NiMH batterijen zoals onze Panasonic Eneloop en Eneloop PRO batterijen zijn ongeveer 1.2V als ze vol zijn. Bij 8 in serie geschakelde batterijen, is het totaal voltage dan dus slechts 9.6V, in plaats van de gevraagde 12V. Op zich is dit nog niet meteen een probleem, want de camera zal prima werken met 9.6V input voltage, maar er is een zeker punt waarop de camera niet meer zal kunnen functioneren. Afhankelijk van de kwaliteit van de componenten van de camera ligt dit zogenaamde cut-off punt gemiddeld zo ongeveer rond de 1.0V per batterij. Dat betekent dus dat een standaard oplaadbare batterij in principe veel minder 'bewegingsruimte' heeft qua schommelingen in voltage dan een alkaline of lithium batterij. Daardoor zien we soms dat bij gebruik van standaard oplaadbare batterijen in combinatie met een wildcamera die gebruikt wordt in de videostand, de camera soms meerdere korte filmpjes van slechts 1 of enkele seconden maakt, vooral tijdens de nacht. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de camera een flink vermogen van de batterijen vraagt op het moment dat het filmpje gestart wordt, met daarbij de flits ingeschakeld. Dit kan er voor zorgen dat het voltage van de batterijen nét even onder 1.0V zakt, en dan stopt de camera met filmen. Vervolgens herstellen de batterijen zich weer een beetje (dit is normaal) en schakelt de camera dus niet helemaal uit. Gevolg is echter vele korte filmpjes, terwijl een langere videolengte is ingesteld. Alkaline en lithium batterijen hebben hier doorgaans minder last van, vooral omdat zij op een hoger voltage zitten als ze vol zijn. 

Maar, wat nu zo mooi is, is dat wij een heel uitgebreide test hebben gedaan met Ansmann nikkel-zink (NiZn) oplaadbare batterijen. Het grote voordeel van dit type oplaadbare batterijen is dat ze 1.6V zijn als ze vol zijn. Daarmee zien we met dit type oplaadbare batterijen dus niet het probleem van de korte filmpjes en presteren deze batterijen eigenlijk heel vergelijkbaar met de Energizer Ultimate Lithium batterijen, hoewel ze per lading wel minder lang mee gaan. Daar staat natuurlijk tegenover dat dit type batterijen oplaadbaar is en de Energizer Lithium batterijen niet, waardoor je zeker op de langere termijn met de Ansmann NiZN oplaadbare batterijen verreweg het beste en het goedkoopste uit bent. En daar komt dan nog eens bij dat een heleboel lege batterijen bespaart en dat je de batterijen al weer kunt opladen voordat ze helemaal leeg zijn, terwijl je met niet-oplaadbare batterijen vaak voor de zekerheid al batterijen wisselt voordat ze helemaal leeg zijn! Wat ons betreft zijn de Ansmann NiZn oplaadbare batterijen dus zéker het overwegen waard, ook al is de initiële aanschafprijs hoger, en heb je er een speciaal type batterijlader voor nodig. 

Overige batterijtypen voor onze cameravallen

Naast de al genoemde AA batterijen, hebben we ook nog een aantal speciale batterijen, voor enkelen specifieke wildcamera modellen. Dit betreft bijvoorbeeld de CR123A Lithium batterijen voor de Browning Defender 850 en de Browning Defender 940. Dit zijn kleine, dikke batterijen, met een spanning van 3.7V. Deze batterijen hebben we in een niet-oplaadbare CR123A Lithium en in een oplaadbare RCR123A Li-ION variant. Voor de oplaadbare variant geldt wederom dat een geschikte batterijlader noodzakelijk is. 

Daarnaast hebben we nog de zogenaamde 18650 batterijen. Dit is een soort dikke AA batterij of een dubbele CR123A batterij. Deze batterijen zijn zeer krachtig en hierop kan een wildcamera dus doorgaans heel lang presteren. Echter, tot nu toe zijn er maar weinig wildcamera's die met deze batterijen werken. Bij ons is dat alleen de nieuwe BolyGuard BG668-E36WG 4K WIRELESS 4G camera. 

Batterijladers

Natuurlijk hebben we voor al onze oplaadbare batterijen ook hoge kwaliteit batterijladers. Indien beschikbaar zijn dit snellader met 4, 8, 12, of zelfs 16 batterijslots. Over het algemeen wordt namelijk geadviseerd om een set batterijen van een wildcamera zoveel mogelijk bij elkaar te houden, en dus idealiter ook altijd gelijktijdig op te laden. Liever dus een wat grotere batterijlader waarmee je in een keer de hele set batterijen kunt opladen, dan steeds batterijen afzonderlijk van elkaar opladen en dan samen weer in dezelfde camera plaatsen. Helaas is echter niet voor ieder type oplaadbare batterij een grote oplader beschikbaar.  

 1. Panasonic Eneloop oplaadbare batterijen

  Panasonic Eneloop oplaadbare batterijen zijn ideaal voor gebruik in cameravallen. In tegenstelling tot de traditionele oplaadbare batterijen houden Eneloop batterijen hun spanning véél langer vast. Zo heeft een Eneloop batterij na 5 jaar nog steeds 70% van zijn originele lading. Eneloop batterijen zijn 4 maal krachtiger dan normale alkaline batterijen (zoals de bekende Duracell batterij), en Eneloop batterijen kunnen veel beter tegen lage temperaturen (tot -20 °C). Eneloop batterijen zijn er in twee versies, de standaard witte Eneloops en de zwarte Pro versie. De standaard witte versie heeft een capaciteit van 2000 mAh terwijl de Pro versie een capaciteit heeft van 2550 mAh.

  Meer info

  € 11,95
  |Vergelijken
 2. Panasonic Eneloop PRO oplaadbare batterijen

  Panasonic Eneloop batterijen zijn ideaal voor gebruik in cameravallen. In tegenstelling tot de traditionele oplaadbare batterijen houden Eneloop batterijen hun spanning véél langer vast. Zo heeft een Eneloop batterij na 5 jaar nog steeds 70% van zijn originele lading. Eneloop batterijen zijn 4 maal krachtiger dan normale alkaline batterijen (zoals de bekende Duracell batterij), en Eneloop batterijen kunnen veel beter tegen lage temperaturen (tot -20 °C). Eneloop batterijen zijn er in twee versies, de standaard witte Eneloops en de zwarte Pro versie. De standaard witte versie heeft een capaciteit van 2000 mAh terwijl de Pro versie een capaciteit heeft van 2550 mAh.

  Meer info

  € 14,95
  |Vergelijken
 3. Energizer Ultimate LITHIUM batterijen

  Dankzij de lithium batterij technologie gaan Energizer Ultimate Lithium batterijen tot wel 11 keer langer mee dan normale Alkaline batterijen. Tevens kunnen Energizer Ultimate Lithium batterijen temperaturen weerstaan van -40 tot +60 graden. Daarnaast is deze batterij 33% lichter dan de normale Alkaline variant, en zelfs nadat de batterij 10 jaar niet is gebruikt, bevat deze nog steeds 85% van haar energie. In vergelijking met de Panasonic Eneloop oplaadbare batterijen bieden lithium batterijen vooral meerwaarde bij extreem lage temperaturen en wanneer de periode tussen het controleren van de cameraval zeer groot is.

  Meer info

  € 7,95
  |Vergelijken
 4. Fujitsu Alkaline batterijen

  Hoewel wij voor de meeste cameravallen de Panasonic Eneloop oplaadbare batterijen aanraden, heeft ervaring uitgewezen dat de Browning cameravallen beter presteren met alkaline of lithium batterijen dan met oplaadbare batterijen. Vooral om die reden hebben wij ervoor gekozen om ook alkaline batterijen aan te bieden. We hebben er bewust wel voor gekozen om kwalitatief zeer hoogwaardige alkaline batterijen aan te bieden, zodat u de beste resultaten en levensduur van uw batterijen kunt verwachten.

  Meer info

  € 3,00
  |Vergelijken
 5. Xtar RCR123A oplaadbare LI-ION batterijen

  Deze batterijen zijn heel specifiek bedoeld voor de Browning Defender modellen. Ze zijn het alternatief voor de standaard meegeleverde CR123A niet-oplaadbare lithium batterijen. Deze Xtar RCR123A batterijen hebben een wat hoger voltage dan de standaard meegeleverde batterijen, maar de Browning Defender camera kan hier prima mee omgaan, en werkt uitstekend op deze batterijen. De Browning Defender kan makkelijk 5.000-10.000 foto's op een set volgeladen Xtar batterijen maken. De Xtar batterijen kunnen tot wel 500x opgeladen worden, dus zijn al snel véél goedkoper in gebruik dan de standaard niet-oplaadbare CR123A batterijen voor dit model.

  Let wel: voor het opladen van deze speciale RCR123A batterijen is een speciale batterijlader nodig, die in staat is om LI-ION batterijen op te laden. In ons assortiment zijn dat de Xtar MC4 of Xtar MC6 batterijlader.

  Meer info

  € 19,95
  |Vergelijken
 6. Panasonic CR123 Lithium batterijen

  Deze batterijen zijn heel specifiek bedoeld voor de Browning Defender modellen. Deze werken namelijk op 4 CR123 batterijen. We hebben specifiek voor Panasonic CR 123 Lithium batterijen gekozen om hun goede specificaties en uithoudingsvermogen. Dit zijn 3V batterijen.

  Meer info

  € 7,95
  |Vergelijken
 7. 4 Sanyo NCR18650GA oplaadbare 18650 batterijen

  4 Sanyo NCR18650GA oplaadbare 18650 batterijen

  Meer info

  € 31,95
  |Vergelijken
 8. 5 Sanyo NCR18650GA oplaadbare 18650 batterijen

  5 Sanyo NCR18650GA oplaadbare 18650 batterijen

  Meer info

  € 39,95
  |Vergelijken
 9. Japcell batterijlader (NiMH)

  Japcell batterijladers (soms ook aangeboden als Tensai of EverActive batterijladers) zijn de ideale oplossing voor iedereen die gebruik maakt van cameravallen en dus met regelmaat grotere aantallen batterijen moet opladen. De Japcell laders zijn verkrijgbaar als 8-bank, 12-bank en 16-bankversie met respectievelijk 8, 12 en 16 individuele circuits.

  Meer info

  € 29,95
  |Vergelijken
 10. XTAR MC4 batterijlader

  De Xtar MC4 batterijlader is vooral heel geschikt voor het opladen van de 18650 en 16340 (RCR123A) LI-ION batterijen, Dit zijn de batterijen die gebruikt worden in de Browning Defender modellen of in de nieuwe BolyGuard modellen. De Xtar MC4 is een batterijlader geschikt voor het laden van 4 batterijen. De accu’s worden intelligent en veilig geladen en de batterijstatus wordt voortdurend in de gaten gehouden. Indien nodig wordt een refreshprocedure gevolgd. De lader voert bij het inschakelen een zelftest uit. Altijd veilig laden dankzij microprocessor-controle: laadt geen niet-oplaadbare batterijen en schakelt uit bij oververhitting. Dit is een USB-lader dus het opladen kan via een USB kabeltje, maar een netstroomadapter wordt ook meegeleverd.

  Meer info

  € 19,95
  |Vergelijken
 11. Xtar MC6 batterijlader

  De Xtar Queen ANTII MC6 batterijlader is vooral heel geschikt voor het opladen van de 18650 en 16340 (RCR123A) LI-ION batterijen, De Xtar MC6 II is een batterijlader geschikt voor het laden van 6 batterijen. Deze lader kan naast 18650-accu's nog veel meer typen batterijen laden. Ook 10440, 14500, 14650, 16340, 17335, 17500, 17670, 18350, 18490, 18500, 18700, 20700 en 21700 behoren tot de mogelijkheid. De accu’s worden intelligent en veilig geladen en de batterijstatus wordt voortdurend in de gaten gehouden. Indien nodig wordt een refreshprocedure gevolgd. De lader voert bij het inschakelen een zelftest uit. Altijd veilig laden dankzij microprocessor-controle: laadt geen niet-oplaadbare batterijen en schakelt uit bij oververhitting. Echter, deze oplader is NIET geschikt voor het opladen van de Ansmann NiZn oplaadbare batterijen en ook NIET voor de standaard oplaadbare NiMH Eneloop en Eneloop PRO batterijen!!!

  Meer info

  € 29,95
  |Vergelijken
 12. Ansmann NiZn 4-bank batterijlader

  Stekkeroplader voor 1 - 4 AAA (potlood) of AA (penlite) NiZn oplaadbare batterijen. Microcontrollergestuurde individuele schachtbewaking en automatische accu-vol herkenning garanderen een optimaal oplaadresultaat voor elke accu. Verschillende veiligheidsmechanismen beschermen de accu's tegen verkeerde polariteit of overlading, zodat ze veilig en zuinig opgeladen kunnen worden. De overzichtelijke LED-indicator houdt u op de hoogte van de oplaadstatus van elke accu. Veel fabrikanten waarschuwen dat hun apparatuur niet werkt op accu's door de lagere spanning van 1,2 V. Met de NiZn technologie kunt u dergelijke apparaten zonder problemen gebruiken dankzij de hogere celspanning van 1,6 V. BIj de cameravallen geldt dit vooral voor de camera's van Browning en de nieuwste modellen van Bushnell, maar ook in de andere cameravallen werken deze batterijen prima! LET OP: DEZE LADER KAN ALLEEN GEBRUIKT WORDEN IN COMBINATIE MET NIKKEL-ZINK (NiZn) OPLAADBARE BATTERIJEN!

  Meer info

  € 39,95
  |Vergelijken
 13. Browning extern batterij-pack (8xAA)

  Dit externe batterji-pack van Browning zorgt er voor dat je de camera 2x zo lang in het veld kan laten staan, zonder dat de batterijen leeg raken! een zéér efficiënte tool om lange tijden zonder bezoek aan de camera's te overbruggen! Er gaan 8 AA batterijen in dit batterij-pack. Op het batterij-pack is een batterijmeter ingebouwd, zodat je snel kunt zien wat de spanning van de batterijen in het batterij-pack is. Als de batterijen in het batterij-pack leeg zijn, gaat de camera automatisch over op de batterijen die in de camera zelf zitten. Geschikt voor alle Browning modellen, behalve de Browning Defender camera's.

  Meer info

  € 29,95
  |Vergelijken
 14. Browning Zonnepaneel Power Pack (12V)

  Het nieuwe zonnepaneel van Browning, de Solar Camera Power Pack, biedt een constante voeding voor uw Browning wildcamera. Zo kan uw camera volledig draaien op de stroom die wordt opgewekt met dit compacte paneel, zonder dat je terug het veld in moet gaan om de batterijen te vervangen! De Power Pack bevat 6x AA NiMH oplaadbare batterijen die voortdurend worden opgeladen door de zeer efficiënte zonnecel. Het waterdichte zonnepaneel kun je gemakkelijk aan een boom of ander vast object bevestigen en zodanig richten (m.b.v. het geïntegreerde bevestigingssteun) om de zonne-energie opbrengst te maximaliseren.

  Meer info

  € 79,95
  |Vergelijken
 15. Browning / Stealth Cam / Moultrie Zonnepaneel (12V)

  Dit zonnepaneel (12V) is speciaal geschikt voor de cameravallen van Browning, Stealth Cam, en Moultrie zo lang deze een externe voedingsaansluiting hebben. Het paneel is 15x15 cm en heeft een aansluitkabel van ongeveer 3 meter lengte. Het is een 12V zonnepaneel, met een ingebouwd LCD display waarop het actuele batterijniveau van de ingebouwde Li-ION batterij en de zonnestraling af te lezen is. Het zonnepaneel is waterdicht en kan dus het hele jaar buiten hangen. Met dit paneel kan je je wildcamera véél langer in het veld laten staan, zonder terug te moeten om de batterijen te vervangen!

  Meer info

  € 69,95
  |Vergelijken
 16. Snyper Zonnepaneel 12V

  Dit zonnepaneel is speciaal ontwikkeld voor de Snyper cameravallen. Het paneel is 14 bij 16 cm en een kleine 3 cm dik. Het is een 12V / 2A zonnepaneel, met een ingebouwde 3000 mAh Li-ion batterij. Het zonnepaneel is waterdicht en kan ook middels de meegeleverde adapter opgeladen worden. Met dit paneel kan je je wildcamera véél langer in het veld laten staan, zonder terug te moeten om de batterijen te vervangen!

  Meer info

  € 59,95
  |Vergelijken
 17. Bolyguard / Scoutguard zonnepaneel (5V)

  Dit zonnepaneel is speciaal ontwikkeld voor de Bolyguard cameravallen. Het paneel is 14 bij 16 cm en een kleine 3 cm dik. Het is een 5V / 2A zonnepaneel, met een externe powerbank voor 4 batterijen van het type 18650 (meegeleverd met het zonnepaneel). Het zonnepaneel is waterdicht en de powerbank kan ook middels een adapter opgeladen worden. Met dit paneel kan je je wildcamera véél langer in het veld laten staan, zonder terug te moeten om de batterijen te vervangen!

  Meer info

  € 69,95
  |Vergelijken
 18. Snyper externe voedingskabel voor accu

  Deze Snyper externe voedingskabel is speciaal ontwikkeld voor de Snyper cameravallen.

  Het is een voedingskabel die door middel van krokodillebekjes aangesloten wordt op een accu ( 12v ).

  Hiermee kan je je Snyper camera langdurig voorzien van stroom!

  Meer info

  € 19,95
  |Vergelijken
 19. Browning / Stealth Cam netstroomadapter (12V)

  Deze Browning / Stealth Cam netstroomadapter (12V) is geschikt voor alle Browning en Stealth Cam cameravallen met een externe voedingsaansluiting. Het is een 12V netstroomadapter met een Nederlandse stekker. Dus als je de beschikking hebt over netstroom op de locatie van plaatsing, dan kan je de camera met deze netstroomadapter het hele jaar rond laten draaien!

  Meer info

  € 24,95
  |Vergelijken
 20. Bolyguard netstroomadapter (5V)

  Deze netstroomadapter is speciaal geschikt voor de Bolyguard cameravallen. Het is een 5V netstroomadapter met een Nederlandse stekker. Dus als je de beschikking hebt over netstroom op de locatie van plaatsing, dan kan je de camera met deze netstroomadapter het hele jaar rond laten draaien!

  Meer info

  € 19,95
  |Vergelijken
 21. Snyper netstroomadapter (12V)

  Deze netstroomadapter is speciaal ontwikkeld voor de Snyper cameravallen. Het is een 12V netstroomadapter met een Nederlandse stekker. Dus als je de beschikking hebt over netstroom op de locatie van plaatsing, dan kan je de camera met deze netstroomadapter het hele jaar rond laten draaien!

  Meer info

  € 24,95
  |Vergelijken
 Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 50 en binnen Europa vanaf € 250
 Hulp nodig? 06 19 550 336